Onze Historie

Historiek

Menarini werd 125 jaar geleden (meer bepaald in 1886) opgericht in een klein laboratorium in Napels, in Italië. In 1915 werden de laboratoria overgebracht naar Firenze, waar Menarini nog steeds haar hoofdkantoren heeft. Reeds in de jaren ’60 zag Menarini het belang in om de grenzen en horizonten naar het buitenland te verleggen. De oprichting van de Laboratorios Menarini in Barcelona dateert uit deze periode. Toen Dr. Alberto Aleotti in 1964 aan het hoofd kwam te staan van Menarini, telde het bedrijf 188 werknemers en stond het op de 352ste plaats in het klassement van de Europese farmaceutische bedrijven. In de jaren ’70 verwierf Menarini een steeds sterkere positie in Italië.

Deze werd in het volgende decennium verstevigd via de talloze akkoorden die met andere grote Italiaanse farmaceutische bedrijven werden afgesloten. Onder de hoede van Dr. Aleotti slaagde Menarini er ook in om diverse strategieën te ontwikkelen. Dr Aleotti is overleden in 2014. Zijn dochter Lucia en zoon Alberto Giovanni namen toen zijn werk over, als Voorzitter en Vice-Voorzitter van de Menarini Groep. In maart 2018 heeft de farmaceutische groep Menarini, geleid door de Aleotti-familie, besloten om het voorzitterschap van het bedrijf toe te vertrouwen vanaf juni aan een externe manager, Dr. Eric Cornut, afkomstig van een andere grote multinational.

De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot de vorige eeuw, tot 1886, toen Archimede Menarini in het centrum van Napels de "Farmacia Internazionale" opende. In 1915 werd Firenze gekozen als hoofdkantoor, op dezelfde locatie als nu. Sindsdien is een lange geschiedenis van internationale groei, wereldwijde aanwezigheid, onderzoek en ontwikkeling begonnen.

Menarini werd opgericht in Napels als een klein laboratorium met de naam  "Farmacia Internazionale Menarini”

Menarini verhuisde zijn activiteiten naar Firenze, waar het vandaag de dag nog steeds zijn hoofdkantoor heeft.

Alberto Aleotti werd benoemd tot directeur-generaal van Farmaceutica Menarini en 'Laboratorios Menarini' werden opgestart in Barcelona, Spanje.

Menarini tekende talrijke overeenkomsten met andere grote Italiaanse farmaceutische bedrijven om zijn positie in Italië te versterken.

Diagnostische divisie werd opgericht - een wereldwijd netwerk van aangesloten partners en distributeurs gericht op diabetes, hematologie, klinische chemie, urineanalyse en immunologie.

1978_image

Menarini werkte samen met belangrijke Italiaanse bedrijven zoals Malesci, Guidotti, Luso Farmaco, ... om de kerncompetenties te versterken en de productie- en toeleveringsketen zo efficiënt mogelijk te maken. Menarini richtte ook zijn onderzoeksafdeling op: 'Menarini Ricerche'.

Menarini Benelux werd opgericht. Het team bestond uit 15 personen waaronder 9 medisch afgevaardigden

Menarini breide zijn internationale activiteiten snel uit.

Overname van Berlin-Chemie, waardoor Menarini toegang kreeg tot de Centraal-Oost-Europese markten.

2003_image

Opening van Menarini Biotech in Pomezia (Rome)

2009

Lucia en Alberto Giovanni Aleotti namen de leiding over van hun vader Albert.

Overname van de Invida Group, waardoor Menarini's aanwezigheid in de Aziatisch-Pacifische markten werd geconsolideerd.

Overname van Silicon Biosystems.

Menarini nam CellSearch over, een pionier in geavanceerde technologieën voor kankerdiagnostiek

De Menarini Group besliste het voorzitterschap van het bedrijf toe te vertrouwen aan Eric Cornut.

De raad van bestuur had Elcin Barker Ergun benoemd tot CEO van Menarini Group.

Overname van Stemline versterkte Menarini's aanwezigheid op de Amerikaanse biofarmaceutische oncologiemarkt

Menarini Benelux telt  ongeveer 160 medewerkers waaronder 80 medisch afgevaardigden. Menarini Benelux is actief in verschillende ziektedomeinen: cardiologie, gastro-enterologie, anti-inflammatoire producten, allergie, reumatologie, diabetologie, urologie en pediatrie.